Blog

Objecten voorbereiden op digitalisatie.

Digitaliseren is de afgelopen jaren een belangrijk onderdeel geworden van het beleid bij bibliotheken, archieven en musea.

Een mooi voorbeeld is Rijksstudio van het Rijksmuseum.

Er is daardoor steeds meer vindbaar en zichtbaar in collecties wereldwijd.  Je hoeft niet meer uren in studiezalen door te brengen om onderzoek te doen. Dit is een geweldige vooruitgang en maakt het cultureel erfgoed meer gemeengoed dan ooit tevoren.

Digitalisatie heeft als positieve bijkomstigheid dat veel bekeken stukken of hele kwetsbare stukken niet meer fysiek gehanteerd hoeven te worden.

Een onderdeel van digitaliseren is het voorbereiden van de objecten zodat de digitaliseerder/fotograaf de objecten kan hanteren tijden het fotograferen. Als er geld is en de objecten het nodig hebben, wordt dit gedaan door een restaurator.

In december 2017 en januari 2018 heb ik samen met Annet Doves bij Edith Greuter in het atelier van Erfgoed Leiden en Omstreken meegewerkt om twee archieven voor te bereiden op digitalisatie. Het ging om een archief van een glas in lood bedrijf en een archief van een architect.

Het eerste archief bestond uit 700 ontwerpen voor glas in lood ramen en de tekeningen waar 1 op 1 mee werd gewerkt. Sommige tekeningen waren daardoor 3 meter lang! Deze tekeningen zijn jaren lang opgerold bewaard en waren daardoor lastig vlak te leggen om te fotograferen. Aan ons de taak om de tekeningen te vlakken. Ze waren ook heel vuil geworden dus ze moesten ook schoon gemaakt en waar nodig gerepareerd.

Het andere archief bestond uit architectonische tekeningen zoals blauwdrukken, bouwtekeningen en ontwerpen op transparant papier en calqueerpapier. Deze moesten deels gevlakt en deels alleen omgepakt. Waar nodig hebben we ze gerepareerd en schoongemaakt.

De gedigitaliseerde bestanden zullen in de loop van 2018 te zien zijn op de website van Erfgoed Leiden.

Afgelopen week bij collega Edith Greuter in Leiden architectonische tekeningen gevlakt. Zo kunnen ze beter worden geraadpleegd in de studiezaal en indien nodig gedigitaliseerd.

Geplaatst door Nederlof papierrestauratie op maandag 27 november 2017

www.erfgoedleiden.nl/collecties/beeldmateriaal.